Dostępne są kule mielące o różnych średnicach. Przy doborze kul warto kierować się następującą zasadą: aby mielenie było skuteczne, kule mielące muszą być przy najmniej 3 razy większe od największej cząstki. Aby zminimalizować ścieranie się kul, należy stosować kule o tej samej średnicy.
Dokument „Ilość kul mielących“ dostarcza szczegółowych informacji na temat dostępnych pojemności naczyń mielacych, maksymalnego wypełnienia próbką oraz ilości potrzebnych kul zarówno w przypadku mielenia na sucho jak i na mokro.
Naczynie mielące oraz kule powinny być zawsze wykonane z tego samego materiału.
Dostępne materiały:
- Stal utwardzana (gęstość 7,8 g/cm2; twardość ≤ 235 HB, średnia odporność na ścieranie)
zwykle używana do mielenia średnio-twardych, twardych i kruchych próbek.
- Stal nierdzewna (gęstość 7,7 g/cm2; twardość ≤ 245 HB, średnia odporność na ścieranie)
zwykle używane do mielenia średnio-twardych, twardych i kruchych próbek.
- Tlenek cyrkonu (gęstość 6,05 g/cm2; twardość 1250 HV, wysoka odporność na ścieranie)
materiał ceramiczny używany do rozdrabniania średnio-twardych, twardych i włóknistych materiałów. Stosowany zwykle przy mieleniu bez zanieczyszczania metalami ciężkimi oraz w przypadku wymaganego głębokiego rozdrobnienia.
- PTFE (gęstość 2,1 g/cm2; twardość D56 w skali Shore'a, niska odporność na ścieranie)
stosowane do rozdrabniania miękkich i średnio-twardych próbek, gdy konieczne jest uniknięcie kontaminacji metalami ciężkimi oraz tlenkiem cyrkonu.
Zwróć uwagę: Zastosowane materiały mielące powinny mieć twardość większą niż próbka. Więcej informacji znajduje się w dokumencie "Skład chemiczny elementów mielących i akcesoriów", który znajduje się na końcu listy produktów w zakładce "Poproś o ofertę" lub w sekcji "Do pobrania".