Search

Retsch ponad 100 lat innowacji

O nas

Firmę Retsch założył w 1915 roku F. Kurt Retsch. Kilka lat później zarejestrowany został pierwszy patent w technologii preparatyki próbki: ucierak moździerzowy, który stał się znany na całym świecie pod nazwą "RETSCH Mill" Wynalazek ten pozwolił na zastąpienie pracochłonnego ucierania ręcznego za pomocą ręcznych moździerzy stosowanych dotąd jako standard w większości laboratoriów. Między innymi dzięki temu frma RETSCH zyskała wspaniałą reputację w środowiskach naukowych i badawczych. Obecnie firma RETSCH dostarcza produkty służące przygotowaniu próbki oraz pomiarowi wielkości cząstek korzystając z pododdziałów w takich krajach jak: USA, Chiny, Japonia, Indie, Francja, Włochy, kraje Beneluxu, Rosja i Wielka Brytania a eksport sięga 80% produkcji. Firma RETSCH aktywnie działa na polu preparatyki próbki stałych pod kątem dalszej ich analizy. Cieszymy się, że wielu klientów na całym świecie obdarzyło nas swoim zaufaniem. Od 1990 roku RETSCH jest częścią dynamicznie rozwijającej się grupy Verder
i stanowi trzon Wydziału Laboratoryjnego.

Wideo o firmie

Historia

1915
Założenie firmy przez
F. Kurt Retsch'a w Diseldorfie.




1952
Inżynier Dirk Sijsling przejmuje odpowiedzialność za zarządzanie F. Kurt Retsch KG. Produkcja sprzętu laboratoryjnego staje się coraz bardziej i bardziej ważna.

1963
Retsch rozszesza i umacnia współpracę z uniwersytetami i instytutami naukowymi, by mieć pewność, że produkowane urządzenia są zawsze w zgodzie z najnowszymi standardami i osiągnięciami w technice. Do końca lat sześćdziesiątych eksport wzrasta do poziomu 35%.

1989
André Verder i Frans Bakker przejmują akcje F. Kurt Retsch GmbH w równych częściach. Stopniowo Retsch przekształca się z firmy rodzinnej na firmę aktywną w skali międzynarodowej.

1998
Fundacja Retsch Technology staje się jednostką dochodową pod dachem Retsch i w kooperacji z firmą Jenoptik L.O.S. GmbH

2000
Fundacja Retsch Technology staje się niezależną firmą.

2003
Wydanie najnowszej generacji produktów ZM 200 / PM 100 / PM 200


2006
Otwarcie oddziału w Chinach.

2013
Retsch rewolucjonizuje proces mielenia wprowadzając nowy typ młyna: Młyn Wysokoenergetyczny Emax.

1923
Pierwsze własne urządzenie laboratoryjne - ucierak moździerzowy, który staje się znany jako Retsch Mill - synonim łatwiejszej i wydajniejszej pracy w laboratorium


1959
Retsch rozszerza program produkcji o przesiewacze, dzielniki prób i miksery magnetyczne. Zwiększony zakres produkcji wymaga większej ilości pomieszczeń dlatego firma przenosi się do Haan.

1976
Firma przenosi się do nowych biur w Haan, które systematycznie przebudowywane stanowią siedzibę firmy do dziś.



1993
Otwarcie oddziału w Wielkiej Brytanii.





1999
Otwarcie oddziału w Japoni. André Verder zostaje wyłącznym właścicielem firmy Retsch.
2001
Otwarcie oddziału w USA.


2005 Siedziba główna firmy w Haan w Niemczech zostaje przebudowana i zmodernizowana. Powiększone i kompletnie odnowione laboratorium zaczyna pracę.
2012
Przeprowadzka do nowej siedziby




2015
Retsch obchodzi 100-lecie działalności oraz poszerza asortyment o nową linię dużych kruszarek i młynów, która otrzymuje nazwę Retsch XL.


RETSCH jest częścią VERDER SCIENTIFIC, która z kolei jest częścią nieprzerwanie rosnącej grupy VERDER.

Poznaj nasze cele ESG i DNA VERDER, które prowadzi cały nasz zespół w kierunku zrównoważonego sukcesu i zadowolenia klientów.

ESG - wywieranie wpływu

Grupa Verder umożliwia postęp poprzez wyraźne skupienie się na naszym środowisku, otoczeniu społecznym i solidnym zarządzaniu.

DNA firmy Verder

  • Pasja Jesteśmy zaangażowani w to, co robimy - dlatego nasza praca daje nam satysfakcję i ma wpływ na nasze życie.
  • Postęp Mając na uwadze dobro firmy, zachęcamy się wzajemnie do próbowania nowych sposobów, a nawet uczenia się na błędach.
  • Wnikliwość Sięgamy do źródeł, aby upewniać się, że mamy pełny obraz sytuacji i zawsze podejmujemy decyzje oparte na faktach.
  • Odpowiedzialność Odpowiedzialnie stawiamy czoła problemom i ciężko pracujemy, aby znaleźć najlepsze rozwiązania.
  • Rodzina Pracujemy razem jako rodzina, komunikując się ze sobą szczerze i otwarcie.